Abreviacions

Vocàbol en alguerés
on, ont

adv; pr: «on, ont» (on, ont).
Adverbi de lloc al qual se va i del qual se ve o en el qual s'està. D'on véns i on vas?, i on volgueràs estar d'aquí en envant? (DCAS);
Al DCAS hi està sol la versió "on".

Vocàbol en català
on

adv (on)

Vocàbol en italià
dove

dóve
Comenta:

occità OnT

Ingressat de lunedì 27 gennaio 2014 |

trascricció alguerésa dels exemples del DCAS: "De ont vens i ont vas? (/de ónti vénts i onti vas/), "I ont volgueràs estar de aquí envant? (/i ónti vulgaràs astà de ki anvànt/)

Ingressat de martedì 23 luglio 2013 |

"...y los obrers un diner axy com se hacostuma ales ciutats ha hont hià conffraria", 'Libre dels comptes' del gremio di S.Giuseppe, doc.1570 (in Budruni, 2010); "Una bolsa de peill de machoni, en hont se son trobats los papers i escritures siguents"; "una notta petita per los gastos als sinch de juliol en hont hi ha una rebuda", Inventari Patró Agustí Baró, 1692; "sem alsats en lo demunt de tot ont se a trobbat una bastinada usada"; "són abaxiats en la taverna ont se a trobbat dins de un vas..", Inventari de Simó Vulpes, 1763, en CARIA, 1995.

Ingressat de mercoledì 28 agosto 2013 |

La forma alguerésa és propriament "ont", la forma "on" se obten per calguda de -t envant de altra consonante (/(a)ont vas/ /on vas/, (a)ont ses anant/ /(a)on ses anant/ o /(a)onti ses anant/: és la forma catalana antiga "hont" (llatí UNDE) que se troba en tots los documents antics alguerésos i catalans en general . Es doncas un arcaismo, no una "corrupció"; cfr. DCVB s.v. ON (i antic hon i hont).

Ingressat de giovedì 22 agosto 2013 |

Escrivi el tou comentari d’aquest vocàbol:
Entrar