Abreviacions

Vocàbol en alguerés
faldistori

m ; pr: «faldistòri» (faldistəʻri). 
Cadira sense espatleres emprada del bisbe. (DCAS);

Vocàbol en català
faldistori

m (faldistori)

Vocàbol en italià
faldistorio

faldistòrio smsedia pieghevole con braccioli e spalliera, usata dal Papa e dai vescovi in alcune cerimonie liturgiche
Comenta:

"FARISTOL" no és una paraula algueresa, en aquest diccionari se troba la paraula "LLEGIU" que correspon a la descripcio' de "faristol" en català.

Ingressat de martedì 13 novembre 2012 |

los objectes son diverços, ma las paraulas son en relació etimologica, vist que FARISTOL ve de un germanic faldistol "caria que se plega", que passant al llati raderenc i ecclesiastic ha dat "faldistorium" i de 'qui l'it. faldistorio, cat. faldistori ecc.

Ingressat de venerdì 9 novembre 2012 |

Crec que se trati de un'altra cosa. Tenint present que l'autor del diccionari català de l'Alguer, dott Sanna era un capellà i coneixeva be les coses de la iglésia. Farem calqui investigació si lo terme Faristol era amprat també a l'Alguer.

Ingressat de giovedì 8 novembre 2012 |

FARISTOL m. Moble de fusta o de metall, amb peu o sense, que forma un o alguns plans inclinats on es posa el llibre que s'estudia, el missal, un llibre de cor, etc.; cast. facistol, atril. Altre faristol nou per lo missal, doc. a. 1482 (BSAL, xi, 291). Tornau Bernat al quirieleyson... que'l faristol se dol de vostra veu, Francesc Farrera (Cançon. Univ. 71). El faristol encar aguanta el llibre, Ramis Clar. 67. Etim.: del germ. faldistol, ‘cadira plegadissa’, d'on ve també el fr. fauteuil i el cast. facistol, oc. fadestel o fadestol

Ingressat de giovedì 8 novembre 2012 |

Escrivi el tou comentari d’aquest vocàbol:
Entrar